fredag 18 januari 2008

Idag har jag agerat huspolis! (Saknar smileys här). Jag förde ut lite metallskräp och då såg jag att nån kastat en mikro i metallroskisen! Och någonting annat mindre olämpligt också. Nu ska det bli lapp på anslagstavlan tänkte jag. Började skriva, men bestämde mig till slut för att endast hänga upp en liten broschyr om avfallssortering. Få se hur länge den hänger kvar. Det finns en gubbe i vårt hus som har som vana att slänga 12-packs-kartonger (öl) i tidningsroskisen. Han dricker ganska mycket tror jag.. Fint att han vill sortera, men när han slänger i fel roskis så gör han ju mer skada än nytta! Idag var där också en mjölpåse. I vårt hus har vi inte (ännu åtminstone) möjlighet att ta tillvara mjölkburkar o dyl så de får man själv kuska till närmaste container, finns ju vid matbutikerna.
Vi har sorterat våra mjölkburkar ända sen vi bodde i Åbo, dvs kanske 5-6 år (var betydligt krångligare då) och det går av sig självt om någon undrar :) Sparar utrymme i den egentliga roskispåsen också. För den som bor i egnahemshus lönar det sig verkligen att återvinna så mycket som möjligt, det sparar ju på avfallsavgiften (längre tömningsintervall-> lägre avgift)
Om du undrar hur man ska sortera, kolla här: http://www.tsj.fi/fi/jatteidenabc/

5 kommentarer:

mamma sa...

Hej! Du får återvinning att låta som en rolig hobby. Något att ta efter för oss alla som är intresserade men inte alltid orkar eller ids. Kanske vi tänker att det är som en droppe i havet vad en människa gör.
Men om vi alla uppmuntrar och informerar någon annan är resultatet redan det dubbla. Att fortsätta fördubbla gör snart ett "hav" av omtanke om vår jord och kommande generationer.
Det ena ger det andra - du fick mig inspirerad att läsa råskis-broschyren som legat oöppnad i min tidningskorg sedan hösten. Intressant läsning. Fick svar på en del undringar. T.ex vart man för gamla bildäck ( -till däckhandeln).
Och hör nu! "Hamnar burkarna och soporna i fel avfallskärl på bostadsbolagets gård?" Då kan man beställa en avfallsrådgivare och ordna ett litet jippo för gammal och ung. Så kan man göra det på ett roligt sätt.

Jessica sa...

Ja jippo.. Tror bara att de som verkligen borde informeras inte kommer ändå. Kanske jag är pessimist..
Gamla bildäck, ja det är väl klart att man kan föra dem till bilhandeln, man har ju betalat återvinningsavgift för dem ren då man köpte dem. Men tar de månne emot fälgarna också?

mamma sa...

Nej, fälgarna vill de inte ha. De tar en avgift för att ta bort dem. Men hör och häpna: På "puhtaanpito" kunde de inte svara vart jag skulle föra dem! Men de skall inte till råskis.

mamma sa...

Eller ja, kanske man får lämna dit fälgar och allt bara man betalt avgiften.Tycks alltid finnas plats för frågetecken. 8-)

mamma sa...

Nej, fälgarna vill de inte ha. De tar en avgift för att ta bort dem. Men hör och häpna: På "puhtaanpito" kunde de inte svara vart jag skulle föra dem! Men de skall inte till råskis.